O rekonstrukcji w Villi Intracie


Kultura staropolska jest naszym dziedzictwem narodowym, o które chcemy się troszczyć, aby zachować je dla przyszłych pokoleń. Odtwarzanie historii i jej upowszechnianie są częścią misji edukacyjnej Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Jedną z form realizacji tej misji jest rekonstrukcja historyczna, a w niej kulinarne odtwórstwo i znawstwo.

Sięgając do źródeł, przybliżamy Państwu zapomniane smaki, obyczaje i tradycje z XVII–XVIII wieku. Prezentujemy je w formie pokazów rekonstrukcyjnych, ale też zapraszamy do udziału w warsztatach kulinarnych skierowanych zarówno do dorosłych, jak i do dzieci. Głęboko wierzymy, że nauka poprzez działanie jest najskuteczniejszą formą kształcenia. Dlatego proponujemy twórcze i mądre programy edukacyjne, mając nadzieję, że uczestnictwo w nich zaszczepi w Państwu ciekawość i pozwoli odkryć w sobie pasję historyczną.

W królewskim Wilanowie słowa „staropolski” używamy z pełną świadomością. Nie traktujemy go wyłącznie jako synonimu wyrazu „dawny”, ani tym bardziej słów „wiejski” lub „swojski”. Przywoływane przez nas staropolskie tradycje sięgają do czasów szlacheckich, sarmackich, do Rzeczypospolitej Obojga Narodów.

Odwiedzając Villę Intratę, doświadczą Państwo staropolskiej gościnności wyrażającej się w życzliwości i otwartości. Wszystkie wydarzenia chcemy planować wspólnie z Państwem, z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb i oczekiwań.

O dopełnienie całości wyrafinowanym smakiem zatroszczy się wilanowski mistrz kuchni Maciej Nowicki – odtwórca historycznych smaków, artysta dbający zarówno o koncept, formę, jak i treść kulinarnego dzieła. Od zawsze interesował się nowoczesną kuchnią europejską, a od kilku lat zgłębia również tajniki zapomnianej kuchni polskiej. Pasję kulinarną łączy z zamiłowaniem do historii, którą studiował na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Tam też mierzył się z problemami jej interpretacji pod okiem wybitnego historyka kulinariów Jarosława Dumanowskiego, z którym współpracuje do dziś. W muzeum prezentacje Macieja Nowickiego spotkały się z najwyższym uznaniem europejskich ekspertów uczestniczących w międzynarodowych programach dotyczących historycznych obyczajów, architektury i sztuki oraz badaczy z ośrodków naukowych zajmujących się kulturą kulinarną.


POWRÓT