Warsztaty kulinarne dla dorosłych


W jaki sposób przygotować rybę, aby była częściowo upieczona, częściowo ugotowana, a częściowo usmażona? Jaka jest tajemnica przepisu na kaszę bez kaszy? Czy miód ze szpinakiem to deser, czy danie główne? Kuchnia staropolska pełna była zagadek i tajemnic, a także nietuzinkowych kompozycji smakowych. Zaskakiwała, zdumiewała i olśniewała. Pozwalała kucharzowi być artystą dbającym o koncept, formę i treść kulinarnego dzieła.

Państwo również mogą zasmakować tej kuchni, a także poznać jej tajemnice podczas warsztatów kulinarnych z elementami rekonstrukcji. Nauczymy pobudzać smaki i wyobraźnię. Pokażemy, jak zaskakiwać gości niecodziennymi rozwiązaniami kulinarnymi. Zmierzymy się również ze stereotypem o niczym nieposkromionym obżarstwie szlachciców, którzy jadali dużo i tłusto, głównie mięsa, nie zwracając uwagi na inne kompozycje smaków. Zaprezentujemy wyszukane receptury, według których przyrządzano ślimaki, ostrygi, małże, żółwie czy kuropatwy z ryb słonych.

Zajęcia odbywają się w stylowym wnętrzu willi i zaprezentowane są w wytwornej oprawie, aby nie tylko zaspokoić Państwa apetyt, ale też zagwarantować niezapomniane przeżycia estetyczne. O formie i treści spotkań zadecydujemy wspólnie, by w pełni odpowiadały one Państwa oczekiwaniom oraz indywidualnym potrzebom. Warsztaty kulinarne to oryginalny pomysł na spotkania integracyjne, eventy promocyjne czy wydarzenia towarzyszące rozmaitym imprezom.

Do udziału w zajęciach zapraszamy również kucharzy zawodowych. Niewiele jest dziś osób, które specjalizują się w kuchni staropolskiej, dlatego wiedza i umiejętności praktyczne z tego zakresu mogą okazać się dużym atutem w środowisku. W Villi Intracie sięgamy do źródeł, m.in. do pierwszych książek kucharskich „Compendium Ferculorum” Stanisława Czernieckiego czy „Kucharza doskonałego” Wojciecha Wielądki. Do odtwarzania barokowych przepisów wyszukujemy najlepsze, starannie dobrane, niekiedy już powszechnie zapomniane składniki.


POWRÓT